21 Haziran 2010 Pazartesi

SİNESPOR (VICTORY)



Victory (Zafere Kaçış)


Tür:
Aksiyon , Dram , Spor , Savaş
Gösterim Tarihi:
1981
Yönetmen:
John Huston
Senaryo:
Yabo Yablonsky, Djordje Milicevic, Jeff Maguire
Yapım:
1981, ABD, 116 dak.
Oyuncular:
Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore, Max von Sydow

Bu hafta tarihte biraz gerilere gideceğiz. Beyazperde de bu güne kadar çekilmiş spor konulu kalburüstü filmlerden biri Victory'i yeniden hatırlatmak istedim. Futbol konulu filmler içinde belkide en iyisi. Sporu konu almasının yanın da dönem filmi olması da filmin birçok özelliklerinden sadece biri. Oyuncu kadrosunun birçoğunun zamanın dünyaca ünlü futbol yıldızlarından olması da gerçekçiliği artırıyor.

Dünyanın her yerinde kıyametin koptuğu senelerdeyiz. 2. Dünya Savaşı tüm hızıyla devam etmektedir. Almanya da iktidarda bulunan Nazi’ler (Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) savaş alanının dışında da tüm hızla propaganda yapmaya devam etmektedirler. Henüz savaşın ortalarıdır ve Almanlar Müttefiklere nazaran daha üstün durumdadır. Bu durum Nazi’lerin Ari ırk saplantılarıyla birleşince kibirleri en uç noktaya yükselmiş bulunmaktadır.

Savaş sırasında esir düşen birçok Müttefik askeri değişik kamplarda tutulmaktadırlar. Kamplardaki şartlar iyi olmamakla beraber uluslar arası antlaşmalar yüzünden de belirli şartlar iyi kötü sağlanmaktadır. Öykümüz bu kamplardan birinde geçmektedir. Savaş tutsağı olan Yüzbaşı John Colby (Michael Caine) savaş öncesinde İngiltere Milli takımında top koşturmuş bir futbolcudur. Futbolla ilgili olan birçok kişi kendisini tanımaktadır. Aynı kampa yeni komutan olan Binbaşı Karl Von Steiner (Max von Sydow) bir futbol tutkunudur ve kampa gelir gelmez Colby’i tanımıştır. Futbol üzerine sıksa konuşur ikili. Steiner insani değerli yüksek bir subay olmasının yanında Almanya’nın savaşı kazanması için elinden geleni yapmaya hazırdır.


Steiner’in aklına çok parlak bir fikir gelir. Esir Müttefik askerle ile Almanya arasında bir maç yapmayı planlamaktadır. Almanların işgali altında bulunan Paris’te Müttefikleri yenerek propaganda yapmak istemektedir. Bu durumu Colby’e açan Steiner ilk başta olumsuz yanıt almıştır. Bir toplama kampının zorluklarında yaşam mücadelesi veren askerlerin seçkin bir takımı yenmesi imkânsız gibidir. Fakat kamptaki üst rütbeli esir Müttefik subaylar bu maçı kamptan kaçma fırsatı olarak görürler ve Colby’i maçın yapılması ve takımın başında oyuncu koçluk yapması için baskı yaparlar.

Colby’i istemeyerekte bir takım kurmaya başlar. Kamp yetkililerinden bu maç karşılığında birkaç isteği de olacaktır bu arada. Kampın en uçarı karakterlerinden Yüzbaşı Robert Hatch (Slyvester Stallone) de bu maçtan haberdar olmuş ve yardımcı antrenör olmak için Colby’nin kafasını ütülemektedir. Hatch defalarca kamptan kaçmaya çalışan ama her defasında yakalanıp geri gelen biridir. Colby asi karakteri yüzünden ayak bağı olmasını istememektedir Hatch’i.

Oyuncu seçmeleri sırasında Trinidad aslı bir asker dikkat çeker. Luis Fernandez (Pelé) topa hâkimiyeti sayesinde topla akrobatik hareketler yapmasının yanında oyun becerisi de yüksektir. Bu seçme takıma diğer kamplarda bulunan Doğu Avrupa da ki ülkelerde savaş öncesi top koşturan askerlerde dahil edilmiştir. Bu oyuncuların gelişi dört gözle beklenmektedir. Ama tüm kampı bir sürprizde beklemektedir.


Kamptan kaçış planları bu maçın oynanmasına mani mi olacak? Yoksa maç oynanacak mı?


Filmin en önemli yönünden bahsetmiştim. Gerçek yaşamda da futbolcu olan oyuncuların rol alması filmin kalitesini ciddi bir şekilde arttırmış. Tabi bu futbolcular içinde günümüze kadar şöhreti ulaşan Pele’yi ilk başta saymak gerekir. Yeşil sahalardaki kadar iyi olmasa oyunculuk konusunda da çok fazla sırıtmamış gözüküyor. Bunun dışında Michael Caine her zamanki gibi oyunculuk konusunda üst performansını sergilemiş. Slyvester Stallone ise avantür tabir ettiğimiz filmlerin önde gelen yıldızı ve bu filmde de kendine düşen görevi yerine getirmiş bulunmaktadır. Max von Sydow ise ülkemizde pek bilinmeyen değerli aktörlerden biri. Kendisini son olarak 2010 yapımı olan Robin Hood filminde seyrettiğimizi belirtirim. Filmde Sir Walter Loxley rolünü üstlenen aktör ilerlemiş yaşına rağmen güzel bir performans sergilemişti.

Victory (Zafere Kaçış) Moskova Film Festivalinde 1 adet adaylığı bulunan film sadece sporseverlere değil tüm sinemaseverlere hitap etmektedir. Senaryosundan oyuncu kadrosuna kadar güzel bir film çıkmış kanımca. Filmi seyretmenin yanında koleksiyon amaçlı olarak da elinizde yer almasını öneririm.

İyi seyirler…



Detaylı bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0083284/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder