15 Mart 2011 Salı

Bernd Schuster de Gider...



Beklenen oldu ve Beşiktaş’ın teknik direktörü Bernd Schuster istifa etti. Sezon başında büyük umutlarla kurulan tarihin en iyi Beşiktaş’ı bu gün en büyük parçasını kaybetti kanımca. Neden mi en büyük? Gutti, Quaresma, Almeida ve Simao gibi yıldızlar babalarının hayrına gelmediler Beşiktaş’a. Tamam para olarak ta Avrupa da kazanacaklarından fazlasını kazanıyorlar ama sadece parayla izah edilemez. Bernd Schuster’ in ismi içinde geldi bu oyuncular.

Şu bir gerçek artık ülkemiz yabancı teknik direktör ve futbolcu çöplüğü haline geldi. Hoş bu durum yerli teknik direktörler için de geçerli. Birçok kulüp sezon içinde iki kez teknik direktör değiştirir oldu. Yani bir sezonda üç teknik direktöre denk geliyor. Bu da Türk futbolunun en büyük sorunu olan istikrarsızlığı körüklüyor.

Dünyadaki birçok başarılı kulübe baktığımız da istikrarı görüyoruz. Ya uzun seneler görevinin başında olan teknik patronlar var ya da omurgası sağlam teknik ekip. Bunların dışında bir sistemleri var ve yeni gelenler (teknik direktöründen futbolcusuna kadar) bu sistemi bozmadan üstüne katarak devam ediyorlar. Biz de ise durum böyle değil maalesef. Yerine gelen hemen her şeyi siliyor ve Amerika’yı tekrar baştan keşfetmeye başlıyor. Bu da yerinde saymayı getiriyor.

Aşağıdaki listede Beşiktaş’ın 2005 yılından bu yana takımın başına geçirdiği isimler veriliyor.

2005–2007 Jean Tigana
2007–2007 Tayfur Havutçu
2007–2008 Ertuğrul Sağlam
2008–2010 Mustafa Denizli
2010–2011 Bernd Schuster
2011- …. Tayfur Havutçu

Görüldüğü gibi 6 sene gibi bir süre içinde 6 tane teknik direktör geçmiş Beşiktaş’ın başına. İki seneyi dolduran teknik direktör yok maalesef. Jean Tigana 2005 yılında başladığı görevine iki senesi dolmadan ikinci yarı ortasında bıraktı. Takımı bu gün ki gibi Tayfur Havutçu sezon sonuna kadar götürdü. Sonra Ertuğrul Sağlam göreve geldi oda ikinci sezonun başlarında takımdan ayrıldı. Yerine Mustafa Denizli geldi. Takımı 2008-2009 sezonunda lig ve kupa şampiyonu yaptı. Buna rağmen sözde sağlık sorunları bahane gösterilip 2009-2010 sezonunun sonunda görevinden ayrıldı. Yerine Bernd Schuster geldi ve hepsinden de kısa süre görev aldı. Oysa sezon başında "Biz hocamızla iki yıllık değil ömürlük imza attık", "Kendisiyle uzun yıllar çalışmak istiyoruz" denmişti.

Verdiğimiz süre boyunca 6 teknik adam geldi geçti ve sayısını bilmediğimiz kadar oyuncu değişti. Tek bir şey değişmedi oda yönetim. Bu gidişatta en çok sorumlu olan yönetim hala görevde ve bence bir süre daha kalacaklar.

Bu gün itibariyle takım yine Tayfur Havutçu ya verildi. Sezon sonuna kadar takımı çalıştıracak. Açıkçası Tayfur’un devam etmesini ve öncelikle Türkiye kupasını kazanmasını isterim. Ama biliyorum ki devam etse de bu ortamda oda fazla duramaz. Büyük ihtimal sezon sonunda yeni teknik direktör gelir ve eski görevine devam eder. Yeni gelen teknik direktör de dönüş biletini iki sene için de alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder