19 Temmuz 2010 Pazartesi

SİNESPOR (THE BIG BLUE)


THE BİG BLUE (Derinlik Sarhoşluğu)

Tür: Macera, Drama, Romantik
Yönetmen: Luc Besson
Gösterim Tarihi: 1988
Seneryo: Luc Besson
Yapım: 1988 ABD, İtalyan, Fransa 132 dak.
Oyuncular: Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette, Paul Shenar, Marc Duret

Bu yazıda tanıtacağım The Big Blue (Derinlik Sarhoşluğu) hayatımın filmi diyebilirim. Tam tarihini hatırlamasam da 2000’li yılların başında televizyon da boş boş zaping yaparken tanıştım bu muhteşem filimle. Şansıma ilk dakikalarıydı ve muhteşem deniz manzaraları ile başlıyordu film. Deniz hayranı olarak beni hemen içine çekti ve defalarca bıkmadan seyrettim.

Sinespor da bundan önce basketbol ve futbol konulu filmleri sizlerle paylaşmıştım. Bu sefer serbest dalış sporu üzerine kurgulanmış bir romantik dram filmi tanıtmak istiyorum. 1988 yıllı yapımı olan film ünlü yönetmen Luc Besson imzasını taşıyor. Yönetmen aynı zamanda filmin senaristliğini de üstlenmiş durumda.

Luc Besson küçük yaşlarından beri sualtı dünyasına ilgili idi. Gelecekte deniz biyologu olmak istiyordu. Maalesef dalış yapmasına engel olacak bir kaza geçiren yönetmenin tüm hayalleri yıkıldı. İlerleyen dönemde adım attığı sinema dünyasındaki ilk yıllarında deniz tutkusunu The Big Blue ve Atlantis filmleriyle beyazperdeye taşımıştır.

Filmin konusuna gelirsek Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) bir sünger avcısının oğludur. Amcası ve babasıyla yaşayan Jacques küçük yaşından beri denizle iç içedir. Babasının sünger toplamasına yardım eden Jacques kendiside yaşıtlarına göre çok iyi bir dalıcıdır. Yaşadığı adanın çocukları denizde gördükleri eşyaları alabilmek için onun bu yeteneğini kullanırlar. Jacques'ın bir başka tutkusuda yunuslardır. İçine kapalı bir karaktere sahip olan Jacques yunusları ailesi olarak görmektedir.

Jacques’ın en büyük rakibi bir İtalyan olan Enzo Molinari (Jean Reno)dir. Enzo yaş ve fizik olarak ta diğer çocuklardan büyüktür. Yaşına göre kendine güveni çok kuvvetlidir. Enzo, Jacques’e küçük Fransız olarak hitap ediyor ve kendine rakip görüyordu. Jacques’in bu rekabetin içine girmek gibi bir niyeti yoktur. Onun denize olan tutkusu içten gelen saf duygularladır, kimseye caka satmak için değildir.

Jacques’ın annesi Amerikalıdır ve yıllar önce onları terk edip ülkesine gitmiştir. Annesinin kimliğini merak ederken Jacques büyük bir acıyla sarsılacaktır. Babası bir dalış sırasında kaza sonucu hayatını kaybedecektir. Kazaya Jacques ve amcasının yanı sıra Enzo da bire bir şait olacaktır. Jacques haykırışlarına Enzo da kayıtsız kalamamış ve hüznü beraber yaşamıştır.

Bu olaydan yıllar sonra artık kahramanlarımız büyümüşlerdir. Enzo serbest dalış dünya şampiyonluklarında birincilikler alan biri olmuştur. Boş zamanlarında denizde oluşan kazalara ücret karşılığında yardım ediyordur. Kardeşi de kendisinin menajerliğini yapmaktadır. Bir kazadan kurtardığı dalgıç için yüklü bir çek alan Enzo kardeşine küçük Fransız’ı bulmasını ister. Amacı Dünya şampiyonasında eski dostunun yarışmasını sağlamak ve en büyük rakibini yenmektir.


İkili dünya şampiyonluğu için tutuştukları bu yarış derin dostluk bağının yanında tehlikeli boyutlara ulaşan bir rekabetide beraberinde getirecektir. Bu rekabetin tanığı ise Jacques’ a büyük aşkla bağlanan Johanna’dır. Johanna işi gereği gittiği Güney Amerikada Jacques ile tanışmıştır. Bir proje için burda bulunan Jacques’ a ilk görüşte hayran kalan Johanna (Rosanna Arquette) kendi iş hayatını tehlikeye atma pahasına onun peşinden gider. İki erkeğin rekabetinin ortasında kalan Johanna bu durumla nasıl baş edecektir. Bu iki dalıcının kendi sınırlarını ne kadar aşacaklardır.


Luc Besson senaryoyu yazarken ünlü serbest dalışçı Jacques Mayol dan esinlenmiştir. İsmini filmde kullanmış ve seneryoya katkıda bulunmasını sağlamıştır. Jacques Mayol 1976 yıllında 100 metre derinliği tüpsüz dalan ilk insan olmuştur. Yunuslara düşkünlüğüyle tanınan Mayol "Homo Delphinus. The Dolphin within Man" isimli bir kitabı bulunmaktadır. Yunus adam lakabıyla anılan Mayol 2001 yıllında deniz ve yunuslara kendi hayatına son vererek elveda etmiştir. İlerleyen dönemde kendisiyle ilgili detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum. Bu arada Jean Reno'nun canlandırdığı Enzo Molinari karakteri gerçek hayatta da Mayol'un rakibi ve dostu ünlü serbest dalışçı Enzo Maiorca dan esinlenilmiştir.

*Jean Marc Barr, Jacques Mayol, Jean Reno film settinden bir hatıra

Film Akdenizin mavi sularını görsel bir şölen içinde sunarken arka fondaki müziklerlede seyredenleri başka bir dünya’ya götürmektedir. Oyunculara gelince, Jean Reno filmde göz dolduran bir performans sergilemiş. Oyunculuk kariyerinin ilk yıllarında çekilen bu film aktör için bir milat oluşturuyor. Bu filmin ardından bir çok Luc Besson filminde kendisini gördük. Aynı durum Jean-Marc Barr için de geçerli. Aktör ülkemizde çok fazla tanınmasada Avrupa sinemsının önemli oyuncularından biri olmuştur. Filmin gösterime girdiği tarihlerde popülerliğinin zirvesinde olan tek isim Rosanna Arquette diyebiliriz. Aktristin de filmografisinde The Big Blue önemli bir yer tutmaktadır.
Kısacası The Big Blue konusu, görseliği ve müzikleriyle seyredenleri etkileyen önemli filmlerden biridir. Filmi sadece seyretmekle kalmayıp DVD’sini de edinmenizi tavsiye ederim.

İyi Seyirler....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder