4 Temmuz 2010 Pazar

SİNESPOR (MEAN MACHINE)


Mean Machine (Sıradışı Sanıklar)

Tür: Komedi, Drama, Spor
Yönetmen: Barry Skolnick
Gösterim Tarihi: 2001
Senaryo: Tracy Keenan Wynn ("The Longest Yard" filminin seneristi), Charlie Fletcher
Yapım: 2001, İngiltere, 99 dak.
Futbolun damgasını vurduğu bu günlerde bir başka futbol içerikli filmi tanıtacağım sizlere. Bu sefer yeşil sağlar dört duvar arasına sıkıştırılacak. Film İngiltere deki bir hapishane de mahkûmlarla gardiyanlar arasında oynanacak futbol maçını konu almakta. Komedi unsurlarının bolca kullanıldığı film de drama da az olsa kullanılmış.

Danny Meehan (Vinnie Jones) İngiliz Milli Takımının eski takım kaptanıdır. Bir dönem ülkesinin en önemli futbol yıldızıyken, adı şike skandalına karışır ve kariyeri tepe taklak olur. Futbolu bırakana Danny kendini alkole verir. Filmimizde tam bu noktada başlamaktadır. Danny alkolü olarak arabasını kullanırken peşine takılan polisleri atlatır ve bir bara girer. Barda kaldığı yerden içkiye devam ederken polisler içeri girer. Polislere karşı koyup, saldıran Danny hapishaneyi boylar.

Alkollü araba kullanmak ve polise saldırmaktan 3 yıla mahkûm olan Daany artık dibe vurmuştur. Hapishaneye gelişiyle birlikte apayrı bir dünyaya adım atmış oldu. Milli takımı sattığı için gardiyanından mahkûmuna kadar herkesin nefretine maruz kalmaya başladı. Şaşalı yaşantısını dalgaya alarak şimdi düştüğü duruma gülünüyordu. “Düşenin dostu olmaz” sözü galiba Danny’i anlatıyor.

Hapishane de ilk tanıştığı kişi Başgardiyan Burton (Ralph Brown) oldu. Burton endişeliydi. Hapishane müdürü Danny’nin gardiyan takımının antrenörlüğüne getirilmesini istemiyordu. Danny bu teklifi ret etmesini tehditkâr şekilde söyledi. Açıkça Danny’nin aklında zaten böyle bir fikir yoktu.
Kendisine verilen yerleri temizleme işinde tanıştığı Doc (David Kelly) onun tek dostu oldu. Hapishaneyi tanıtan Doc , Danny’i Caharlie Sykes’ la (John Forgeham) tanıştırdı. Caharlie Danny’den en başta nefret edenlerdendi. Şike yaptığı maçta çok büyük paralar kaybetmişti. Ardından Massive (Vas Blackwood) ile tanışır. Bu çılgın adam Danny’in güvenebileceği ikinci kişi oluyor. Ve beklenen oluyor Müdür (David Hemmings) Danny’i yanına çağırır ve takımın başına geçme teklifinde bulunur. Teklifi ret edince de işler sarpa sarar. Hücreye tıkılan Danny tamamen dibe vurmuşken Massive’in bir fikri cazip gelir.

Mahkûmlarla Gardiyanlar arasında maç yapılacaktır böylece hem Gardiyanlar hazırlık maçı yapacak hemde mahkûmlar maçın havasında dolayı daha fazla kontrol altında tutulacaktır. Müdür ve Burton bu fikre olumlu bakarlar.

Takım seçimleri başlamıştır. Seçimler sırasında bir pozisyon dışında sorun yoktur. Kaleci bulmakta sıkıntı çekiliyordur. Tek bir aday vardır esas. Hapishanenin en tehlikeli mahkûmu, efsaneye göre elleriyle 23 kişiyi öldürmüş olan psikopat Monk (Jason Statham) gençliğinin ilk yıllarında kalecilik yaptığı biliniyordu. Tüm mahkûmlardan ayrı bir yerde tutulan bu psikopata nasıl kaleye geçmesi teklif edilecektir. İlk başta teklifi kabul etmeyen Monk, gardiyanlarla oynayacakları söylenince fikri değişir ve takımdaki yerini alır.

Danny’ takımını maça hazırlarken mahkûmlarla arasındaki buzları da eritmeye başlamıştır. Bakalım bu toplama takım yarı profesyonel gardiyanlara karşı başarılı olacak mı? Danny eski alışkanlıklarına geri mi dönecek, takımına yeniden ihanet edecek mi?

Oyunculara dönersek Danny Meehan karakterini oynayan Vinnie Jones yeşil sahalardan beyaz perdeye geçen biri olarak rolüne çokta yabancı değil. Futbolcululuk kariyerinde dişli bir defans oyuncusu olan Vinnie Jones, kasap tabir ettiğimiz futbolcuların en başında geliyordu. Sert futboluyla ünlenen futbolcu kendisi gibi sert futbolunu bırakıp beyazperde de şans arayan Eric Cantona’nın izinden giderek sinema kariyerine adım attı. Cantona dan daha başarılı filmlere adını yazdığını da belirtmek gerekir. Daha çok serseri, psikopat karakterlere hayat veren oyuncu, bu filmde de ortalama performansı ile filmi sürüklemeyi başarıyor.

Filmin bir diğer bilindik oyuncusu Transporter filmleriyle yıldızı parlayan ünlü oyuncu Jason Statham. Filmin çekildiği yıllarda daha çok yardımcı oyuncu olarak kaliteli filmlerde yer alan Statham daha sonraları özellikle aksiyon filmlerinin aranan yıldızlarından biri oldu. Canlandırdığı psikopat katil Monk ile üstün bir performans gösteren oyuncu, gerçek hayatta da İngiliz Milli Dalış takımda yarışmış bir sporcuydu.

Filmin geri kalan oyuncuları ise İngiliz sinemasının kalburüstü oyuncularından oluşuyor. Şahsen İngiliz filmlerine olan sempatim ve İngiliz asıllı oyuncuların performansına bayılan biri olarak bu filmden de epey bir zevk aldım.

Filmin önemli bir detayına gelince, konusunu 1974 ABD yapımı olan ve başrollünü Burt Reynplds’un oynadığı The Longest Yard filminden almış olduğunu belirtelim. Orijinal filmde Amerikan Futbolu yerine bu filmde Futbol oynanıyor. Avrupa versiyonuna da Futbol yakışırdı zaten. The Longest Yard filminin Adam Sandler’ın başrolünde oynadığı 2005 verisyonu da bulunmaktadır. (Adam Sandler dan nefret eden biri olarak gıcıklığına bu filmi seyretmedim.)

Benim filmle ilgili düşüncem olumlu oldu. Evimdeki DVD koleksiyonum için de yer alan filmi defalarca seyrettim. Konunu ve oyuncu performansının beni tatmin ettiği filmi sizlere şiddetle tavsiye ederim.

İyi Seyirler...

Detaylı bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0291341/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder