31 Mayıs 2011 Salı

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (SİNESPOR)


Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

Tür:
Dram, Spor
Yönetmen: Serdar Akar
Gösterim tarihi:
19 Ekim 2001
Senaryo: Önder Çakar, Serdar Akar
Yapım:
2000 Türkiye – 100 dak.
Oyuncular: Müjde Ar, Savaş Dinçel, Uğur Polat, Rafet El Roman, Şahnaz Çakıralp, Erkan Can, Sezai Aydın

Şimdiye kadar SineSpor başlığı altında hep yabancı filmlere yer verdiğimi fark ettim. Ayıbımı kapatmak adına bu yazımda yerli bir filme yer vermek istiyorum. Dar alanda kısa paslaşmalar, hem spor hem de dönem filmi olması sebebiyle ayrı bir önem taşıdığını düşünüyorum.


Seksenli yılların başıdır. Ülkeye sıkıyönetim hâkim olmakla beraber değişim rüzgârları da yavaş yavaş esmeye başlamıştır. Bursa’nın eski semtlerinden birinde esnaf ve mahalle sakinleri tarafından kurulmuş olan Esnafspor amatör ligde mücadele etmektedir. Kulübün kurucuları gibi oyuncuları da o mahalledendir. Sarı –Yeşil renklere sahip olan kulüp Brezilya Milli Takımı’nı örnek almaktadır.


Kulübün başkan koltuğunda aynı zamanda mahallenin Fırıncısı olan Hamdi (Sezai Aydın) bulunmaktadır. Takımın kalesini yaşı ilerlemişte olsa futbol tutkusu hiç sönmemiş olan Suat (Erkan Can) korumaktadır. Suat ile birlikte Kıvırcık, Lango, Mercimek, Ateş, Onbaşı, Alağaçlı, Paşa, Boncuk, Selçuk, Niyazi, Turgay, Esnafspor için ter dökmektedirler. Hepsinin tek bir amacı vardır oda Amatör Lig de bir şampiyonluk kazanmaktır. Takımın teknik direktörlüğünü mahalleye nereden geldiği ve kim olduğu bilinmese de mahallenin sevgisini kazanmış olan Hacı (Savaş Dinçel) yapmaktadır. Hacı genel olarak içine kapalı ama mahalleliyle iyi bir iletişimi olan biridir. Hacı’nın en büyük tutkusu ise Aynur (Müjde Ar) isimli hayat kadınıdır. Onunla evlenmek istemekte ama engellerle karşılaşmaktadır.


Kulüp federasyondan gelen haberle heyecanlanmıştır. Bu sezon ligde şampiyon olan takım profesyonelliğe geçecektir. Bu yeni hedef için takıma transfer yapılması gerekmektedir. Bu yeni isim ise yıldızı yeni yeni parlayan santrafor Serkan (Rafet El Roman) dır. Serkan’ın takıma dâhil olması saha içinde başarıyı getirirken saha dışında dengeleri sarsmaya başlayacaktır. Aynı zamanda rakip takımın genç ve zengin başkanı Cem (Uğur Polat) gözünü Esnafspor’a dikmiştir. Takımının profesyonel olma yolunda Esnafspor’u rakip görmekte ve takımı ele geçirmek için elinden geleni yapacaktır.


Öncelikle filmi beğendiğimi söylemek istiyorum. Senaryo olarak çok fazla yenilik getirmese de çizilen insan portreleri gerçek yaşamla örtüşmekte. Bir mahalle takımı etrafında dönen yaşamları seyirciye aktarılırken, usta oyuncularında katkısı gözden kaçmamakta. Film için dönem filmi demiştim yazının başında. Seksen darbesi sonrası dönemde geçen bir film olmasına rağmen darbe ile ilgili çok fazla ayrıntı verilmemekte. Birkaç sahnede askeri araçlardan inen askerler dışında dönemi anımsatan bir sahne yok. Filmin alt yapısı ve vermek istediği mesaj bu dönemi anlatmaya elverişli olsa da es geçilmiş.

Bunun yanında Ülkenin geçirdiği dönüşümün ilk belirtileri güzel işlenmiş. Amatör ruhun yerine profesyonelliğin geçmesi özelinde ülkedeki serbest piyasa ekonomisine geçişi irdeliyor film. Günümüzde belki de rahatsız olduğumuz birçok konu bu dönemin eseri. Film, o dönemin eleştirisini de çok şık biçimde yapıyor.

Geçtiğimiz senelerde kaybettiğimiz usta oyuncu Savaş Dinçel kariyerine yakışır bir performans çıkarmış. Özellikle filmin başında söylediği ve filmin sloganı olan “Hayat futbola benzer fena halde” sözü filmi özetliyor zaten. Erkan Can ve da oyunculuğunu konuşturduğu filmin belki de en zayıf halkası Rafet El Roman. Rafet El Roman’ın canlandırdığı Serkan karakterinin de çok derin işlenmemesi buna sebep olmuş olabilir. Müjde Ar ise kariyeri boyunca benzer karakterleri canlandırdığı için alışılmış bir oyunculuk sergilemiş.

Bu arada filmin sonunda yapılan maçta rakip takımda tanıdık yüzler yer alıyor. Rıdvan Dilmen, Tanju Çolak ve Metin Tekin gibi emektar futbolcular filme renk katmışlar.

Son zamanların en çok tartışma yaratan konusu olan Bill Shankly’nin “Futbol bir oyun değil ölüm kalım meselesidir” sözüne farklı bir açıdan bakabileceğiniz bir film “Dar alanda Kısa Paslaşmalar”. Futbolun sadece futbol olmadığını, oynanan oyun bir mahalle maçı dahi olsa insanların nasıl kenetlendiği veya karşı karşıya geldiğini film boyunca göreceksiniz. Seyretmediyseniz şiddetle tavsiye ederim.

İyi seyirler…


IMDb sayfası için: http://www.imdb.com/title/tt0265144/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder