10 Mayıs 2011 Salı

Bob Marley 11.05.1981

Bazı insanların, dünyayı daha yaşanabilir bir yer olması için doğduklarına inanıyorum. Hayatın sıkıcı, yıpratıcı ve yıkıcı koşullarında ayakta kalmak için mücadele ederken bu insanlar sayesinde ayakta kalıyoruz. Onlar bu hayattan göçüp gitseler bile (ki ne hikmetse genç yaşta oluyor bu gidişler) nesiler sonra gelen insanlara ulaşabiliyorlar. İşte bu gün o güzel insanlardan birinin aramızdan ayrılışının yıldönümü.

Bob Marley ile yaşam çizgim sadece 2 sene kesişmiş olsa da şarkıları ve yaşama bakışıyla beni etkilemiştir. Tahmin ediyorum ki ölümünün üzerinden 30 yıl geçtiği bu gün doğan bir bebek bile takriben gelecek 15 yıl içinde Bob Marley dinleyecek ve hayran kalacaktır. Belki de ölümsüzlük böyle bir şey. Bir başka güzel insan olan Barış Manço’nun dediği gibi “İnsan, adı artık anılmadığı zaman ölür”
Reggae müziği dünyaya tanıtan Bob Marley, müzisyenliğinin yanında sıkı bir futbol severdi. Hatta onu aramızdan ayrılmasına neden olan cilt kanserine, bir futbol maçı sonunda yarılan ayak parmağı sebep olmuştur. Kesilmesi gereken ayak başparmağını dini inançları nedeniyle kestirmeyen Bob Marley’in hastalığı ilerleyip diğer organlarına sıçrar. Almanya da tedavi görürken sonun yaklaştığını anlayan Bob Marley son nefesini memleketi Jamaika’da vermek ister. Fakat uçakla doğduğu topraklara gitmekte olan sanatçı yolda ağırlaşır. Uçak Miami’ye acil iniş yapar. Hastaneye kaldırılan Bob Marley kısa bir süre sonra hayatını kaybeder.

Ölürken yanında bulunan oğlu Ziggy Marley’e son sözü ”Para hayatı satın alamaz” olmuştur.


Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından Pele’nin de takımı olan Santos’u tutan Bob Marley için futbol, hayatında müzikten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Futbol maçlarını seyrettiği gibi boş zamanlarında da futbol oynardı. Beraber oynayan arkadaşları onun bir top cambazı olduğunu söylemişlerdir. Futbol ile ilgili en ünlü sözü “Futbol özgürlüktür, tüm bir evrendir. Seviyorum çünkü oynaya bilmek için yetenekli olmanız lazım”dır.

Bu güzel insanın futbol topunun peşinde çekilmiş birçok video ve fotoğrafı var. Aşağıdaki ilk video Adidas’ın 1998 dünya kupası için çekmiş olduğu reklam filmine ait. İkinci video ise top peşinde çekilmiş video ve fotoğraflardan oluşuyor. Işıklar içinde uyu Bob Reis…






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder