13 Ağustos 2011 Cumartesi

UNİTED (SİNESPOR)



UNİTED

Tür: Spor, Dram, Tarih

Yönetmen: James Strong

Gösterim tarihi: 2011


Yapım: 2011 İngiltere – 90 dak.


Hayat insanoğluna her zaman iyi yüzünü göstermiyor. Her şeyin yolunda gittiği bir hayat, saliseler içinde değişebiliyor. Mutluluklarımızın yerini bir anda sonsuz kederler alabiliyor. Hayat acımasız yüzü olan ölüm’ü bizlere unutturmamak için elinden geleni yapıyor ve ölümün olduğu yerde daha ciddi bir şeyin olmadığını bizlere defalarca gösteriyor.

6 Şubat 1958’de hayatın acımasız yüzünü bizlere gösterdiği bir gün olarak tarih sayfalarına geçmiştir. O gün Manchester United tarihinin en başarılı kadrolarından birini taşıyan uçak Münih Havalimanı’nda kötü hava koşuları ve teknik arıza sonucu kalkış yapamayarak düştü. 8’i Manchester United futbolcusu olmak üzere 23 kişi hayatını kaybetti.

Manchester United tarihinin en şah şaşalı günlerini yaşamaktaydı. Matt Busby yönetiminde başarıdan başarıya koşan takım futbol severlerin dikkatini çekmektedir. Dönemin takımlarına göre çok genç olan kadrosuyla şampiyonluklar yaşayan takımın bir de lakabı vardır “Busby Babes”.

Genç yaşları nedeniyle “Busby’nin Bebekleri” lakabıyla anılan takım kendi ligi dışında da başarılar yaşamaya başlamış ve Şampiyon Kulüpler Kupasında (şimdiki Şampiyonlar Ligi) çeyrek finale yükselmiş ve Yugoslavya’nın Kızıl Yıldız takımıyla eşleşmiştir. İlk maçı evinde 2-1 kazanan “Busby Babes” ikinci maç için Belgrad’a gitmiş ve o maçta aldığı 3-3 beraberlikle yarı final de AC Milan’ın rakibi olmuştu. İşte zirveye doğru tırmanan takımın çoğu oyuncu ve antrenörü eve dönüş yolunda bindikleri uçağın düşmesiyle hayatlarını kaybettiler.

BBC yapımı olan United filmi, bu trajik hikâyeyi beyaz perdeye taşıyarak bu kahramanları hatırlamamızı sağlıyor. Film bu trajik hikayeyi bizlere aktarmasının yanında efsane oyuncu Sir Bobby Chalton’nın (Jack O’Connell) kariyerinin ilk yıllarına ışık tutuyor. Onun kaza öncesi, sırası ve sonrasında yaşadıklarını yansıtmakta. Bobby Chalton’ın yanında pek az kişinin ismini ve yaptıklarını bildiği Jimmy Murphy’i de (David Tennant) tanıma fırsatı buluyoruz. Ülkemizde Doctor Who dizisindeki The Doctor rolüyle tanınan David Tennant oyunculuk performansı ile filmi sırtlamakta. Özellikler Chalton ile Murpy’nin karşılıklı oynadıkları sahneler filmin en can alıcı noktalarını oluşturmakta. Jimmy Murphy kaza sonrası takımın toparlanmasındaki rollünün ne kadar önemli olduğunu film de göreceksiniz.

Bu ikiliye ek olarak efsane menajer Matt Busby’i (Dougray Scott) de filmin öne çıkan karakterlerinden biri. Özellikle filmin başında Lig Temsilci ile yaptığı görüşmedeki sözleri, günümüzde de yaşanan futbol’u yönetmeye çalışan beceriksiz yöneticilere bir cevap niteliğinde. Zaten filmde kazanın baş sorumlusu olarak İngiltere Lig temsilcisini gösterilmekte. Takımı riskli bir yolculuğa zorlamak ile suçlanıyor. Ayrıca bu kaza göstermiş olduğu kahramanlıkla birçok insanı paramparça olmuş uçaktan çıkaran Manchester United kalecisi Harry Gregg’i de (Ben Peel) tanımış oluyoruz. Bu isimlerin yanında kazadan 15 gün sonra hayatını kaybeden Duncan Edwards’ın (Sam Claflin) filmin öne çıkan karakterlerinden biri oluyor.

Film futbolu konu almış olsa da maç görüntülerine yer verilmemiş. Yönetmen, maçları seyircilerin hayal gücüne bırakmak istemiş olabilir. Oyuncu seçimlerinde belirgin bir başarı yakalayan film, senaryo ve görsel yönden de övgüyü hak etmekte. BBC’nin geçtiğimiz yıl yapımcılığını üstlendiği The Damned United ile başlayıp United ile devam eden belgesel tadındaki futbol konulu filmlerin devamının gelmesini diliyorum. Futbol’un 22 bağrı çıplak adamın bir top peşinde koşmasından ibaret olmadığı, hayat kadar gerçek, güzel ve acı olduğunu gösteren United filmini şiddetle tavsiye ediyorum.

Kazada hayatını kaybeden futbolcular ve teknik ekip: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Billy Whelan, Walter Crickmer (Kulüp Sekreteri), Tom Curry (Çalıştırıcı), Bert Whalley (Baş antrenör)

İyi seyirler…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder