13 Haziran 2011 Pazartesi

Adamın Abdalı Kaleci Olur (SPOR KÜTÜPHANE)


Kaleciler futbolun yalnız adamlarıdır. Sunay Akın “ Doksan dakika sahada olup da oyun boyunca arkadaşlarına sırtını dönmeyen tek kişi, kalecidir” der. Kendisi de kaleci eskisidir, nice yazar, sanatçı ve siyasetçinin olduğu gibi. Gençlik yılarında kalecilik yapan birçok yazar, kitapların da kalecilikten bahsetmiştir.

“Adamın Abdalı Kaleci Olur”, seksenli yıllarda Samsunspor ve Milli Takımın kalesini koruyan, günümüzde ise kaleci antrenörlüğünün yanında yazarlık da yapan Fatih Uraz’ın üçüncü kitabı. Hacettepe, Boluspor, Sitespor, Samsunspor, Beşiktaş, Kayserispor, Konyaspor ve Gaziosmanpaşa takımlarının formasını giyen Fatih Uraz, 1989 yılında Samsunspor takım otobüsünün geçirdiği kaza sonucu futbol yaşantısı sekteye uğrar ve kariyeri düşüşe geçer.


Seksenli yıllar da sayısı günümüze göre hayli fazla olan okumuş futbolculardandır. Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olmuştur. ABD’de Virginia ile George Mason Üniversitelerinin kaleci kamplarını yönetmiş ve antrenörlük yapmıştır. Günümüzde ise çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Yazar “Adamın Abdalı Kaleci Olur” kitabı ile tabiri caizse kaleciliğin kitabını yazmış. Tecrübelerini entelektüel kişiliği ile birleştirip kalecilik ve futbol eksenin de okuyucuya aktarmaktadır. Kalecilerin giydikleri formalardan ruh hallerine, başarılarından başarısızlıklarına uzanan birçok hikâye ve anı kitabın konuları içerisinde yer almakta. Kitap, ünlü kalecilerin hayatlarından kesitleri, yapılan kaleci hataları, bu hatalara ve eksikliklere verdiği çözüm önerileri ve kaleci adaylarının öğrenmesi gereken bir çok önemli bilgiyi içermekte.

Ülkemizde spor ve futbol konulu basılı yayınlar batılı ülkelere nazaran az sayıda maalesef. Son birkaç senedir, yabancı kaynaklı kitapların Türkçeye çevrilmesi ve ülkemizdeki yazarların bu konuya eğilmeleri sayesinde umut verici gelişmeler yaşanmaktadır. Henüz yeterli miktarda kaynağa ulaşmasakta ileriki dönemde açığı kapata bileceğimizi düşünüyorum.


Amatör bir kulüpte genç takım seviyesine kadar oynadığım bu özel mevki hakkında birçok yeni bilgi edindim. Hali hazırda birkaç ayda bir halı sahalarda sürdürdüğüm kaleciğime katkı sağlayacak ipuçları da aldım.

Kaleci futbolun en önemli iki mevkiinden biridir. Ünlü spor adamı Serpil Hamdi Tüzün oyuncuları üçe ayırdığını söyler. “Kaleciler, golcüler ve diğerleri”. Rıdvan Dilmen de televizyon programlarında “atan ve tutan” deyimini çok sıklıkla kullanmaktadır. Kalecilik o kadar önemli bir mevkidir ki en ufak bir hatayı kaldırmaz. Doksan dakika gösterilen muhteşem performansı elden kayan bir top yerle bir eder. Bu yüzden akıllı işi olarak görülmez kalecilik. Kitap bir insanın neden kaleci olmak istediğine ve ne tür bir duygu hali içinde olduğunu da okuyucuyla paylaşıyor. Kalecilerin aptal mı yada abdal mı olduğunu okuduğunuz zaman karar vereceksiniz.

Kitabın arka kapak yazısından kısa bir alıntı:
İngiliz futbol kültüründe kalecilerin (bir de sol açıkların!) hafif deli olduğuna inanılır. “Adamın aptalı kaleci olur” diye bir söz de var. Öyle ya, kim gönüllü yapar bu mesleği? Bir anlık bahtsızlığın ya da tümüyle çaresiz bir golün, sayısız mükemmel kurtarışla kazanılmış alkışları anında unutturuvermesini kim sineye çeker? Ama “aptal” yerine “abdal” demeliyiz galiba. Dünyadan ve benliğinden geçmiş ermiş kişilere, derviş gönüllülere dendiği gibi…

İletişim Yayınları Futbol Dizisinden çıkan “Adamın Abdalı Kaleci Olur” kitabını özellikle tüm futbol severlerin okumasını tavsiye ediyorum. Böylece bir kaleci gol yediği zaman yapacağımız eleştiriler daha hoş görülü olacaktır.

İyi okumalar

Künye:
Adı: Adamın Abdalı Kaleci Olur
Yayınevi: İletişim Yayınları / Futbol Dizisi
Yazar: Fatih Uraz
Baskı: 1.Baskı Aralık 2010, İstanbul
Editör: Ender Özkahraman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder