10 Şubat 2011 Perşembe

SİNESPOR ( BEND IT LIKE BECKHAM )

Uzun zamandır bir şeyler yazma konusunda isteksizim. İş yoğunluğu, şahsi sıkıntılar derken bir aydır tek bir kelime yazmamışım blog’ a. Sinespor bölümüne verdiğim ara daha da fazla olmuş. İki haftada bir yazmayı düşündüğüm spor konulu film yazılarımdan oluşuyordu Sinespor. İki haftada bir olmasa da belli aralıklarla devam ettirmeyi düşünüyorum.

Geçen aylarda İngiltere de yaşanan bayan hakem krizi ve iki erkek spikerin başına gelenler malum. (Detay) Cinsel ayrımcılıktan dolayı iki spikerin de işlerine son verilmişti. Şimdi buradan yola çıkarak bayanların futboldaki konumları ile ilgili bir filmi tanıtmak istiyorum.


BEND IT LIKE BECKHAM

Tür: Komedi, Dram, Spor, Romantik
Yönetmen: Gurinder Chadha
Gösterim tarihi: 2002
Senaryo: Gurinder Chadha, Guljit Bindra, Paul Mayeda Berges
Yapım: 2002 İngiltere, Almanya, ABD - 112 dak.

Jesminder 'Jess' Kaur Bhamra (Parminder Nagra) futbol ve David Beckham hayranı bir genç kızdır. Jess’ in bir başka özelliği de Hint asılı bir İngiliz olmasıdır. Hint kültürüne bağlılıklarını kaybetmemiş bir ailenin ikinci kızıdır. İngiltere de yaşamalarına rağmen kendi içlerine kapanmayı seçmişlerdir. Hintlilerin çoğunlukta olduğu bir mahallede kendi gibi insanlarla yaşamaktadırlar.

Parklarda erkeklerle top oynayan Jess’ in en yakın arkadaşı Tony (Ameet Chana) dir. Ailesi ve yakınları Tony ile yakıştırmakta ve sevgili olduklarını düşünmektedirler. Oysa sıkı dostluklarının ötesine geçmemektedir arkadaşlıkları. Kendi gibi futbol düşkünü olan Juliette 'Jules' Paxton (Keira Knightley) Jess’ in top oynadığı parkta koşular yapmaktadır. Bu koşuların birinde Jess’ i fark eder ve onunla tanışır. Futbola olan yeteneğinden dolayı kendi oynadığı bayan futbol takımının antrenmanlarına davet eder.

Takımın antrenmanına gitmekte tereddüt eden Jess ailesinin baskısından korkmaktadır. Onlara göre futbol İngilizlere ve erkeklere ait bir oyundur. Kendileri bu topraklarda yabancıdır. Jess özelikle annesinden baskı görmektedir. Büyük kızının evlilik hazırlıklarıyla uğraşırken küçük kızının top peşinde koşmasına sinirlenmektedir. Jess iyi bir üniversitede Hukuk eğitimi almalı ve Hintli bir erkekle evlenmelidir.


Baskılara rağmen antrenmana giden Jess burada Joe ( Jonathan Rhys Meyers ) ile tanışır. Joe genç yaşta futbolu bırakmak zorunda kalmıştır. Antrenörlük kariyerine bayan futbol takımını çalıştırarak devam etmektedir. Ayrıca Joe, Jules’ un erkek arkadaşıdır. İlk başta Jess’ e ön yargı ile bakan Joe sahada gösterdiği performansı görünce takıma katılması için Jess’ e teklifte bulunur. İkili arasındaki ilişki futbol sahası dışına da taşacaktır.

Jess bu teklifi değerlendirirken ablasının da evlilik hazırlıklarına isteksizce yardım etmektedir. Kararını verirken Jules ve Tony den büyük destek alan Jess tabuları yıkmak için cesaret toplamaktadır. Ön yargılardan ve ayrımcılıkla boğuşmak zorunda kalacak olan Jess, cevabı yeşil sahada verecektir.

Film cinsiyet ayrımcılığını ve anavatanları dışında yaşayan insanların sorunlarını eğlenceli bir dille yansıtıyor seyirciye. David Beckham, ismini filme verse de Jess’ in odasındaki posterleri ve uzaktan çekilmiş birkaç kare dışında film de gözükmüyor. Filmin bir diğer özelliği ise Keira Knightley. Birkaç sene sonra Karayip Korsanlarında yıldızı parlayacak aktristin bu film ile dikkatleri çekmeye başlamıştı. Keyifli birkaç saat geçireceğiniz filmi izlemenizi öneririm.

İyi seyirler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder